Хотел Мальовица

  • 07125/ 3000
  • 088/ 5 553000
             089/ 5 553000
             087/ 8 553000

    Pецепция
  • 07125/ 2222 Aдминистрация

Началo | За Мальовица

За Мальовица

Връх Мальовица

Връх Мальовица се намира в северозападния дял на Рила планина. Височината му е 2729 метра. В подножието му се намира едноименният курорт Мальовица) – един от най-посещаваните български зимни курорти.
Връх Мальовица е предпочитано място за алпинизъм и туризъм. Тук се намират най-високите алпийски стени и най-трудният маршрут за катерене в цялата страна. Върхът може да бъде изкачен по маркираната пътека за два-три часа пеш. Оттук се разкриват прекрасни планински пейзажи.

т.к. МАЛЬОВИЦА

Туристически комплекс Мальовица е разположен в местността Меча поляна, в долинното разширение на река Мальовица, при 1720 м надморска височина. Комплексът е наречен на най-високия връх в северозападната част на Рила. Тази част с пълно право може да се нарича тихо райско кътче. Той се намира на около 40 км от к.к. Боровец, но е по-малък от него. Асфалтиран път свързва комплекса със село Говедарци (13 км) и с град Самоков (27 км).
В региона има няколко ски писти и няколко спортни съоръжения – има ски гардероб и всичко най-необходимо за зимните спортове. Там снежната покривка се задържа сравнително дълго. В зависимост от валежите ски могат да се карат и през май. Хотел Мальовица е прекрасно място за почивка, където можете да отседнете, да пийнете и хапнете, или просто да починете, слушайки хубава музика на чаша кафе или освежителна напитка.
Мальовица е известно място в българският алпинизъм и туризъм. Освен връх Мальовица, в региона има още дузина върхове на Рила планина, които се издигат и превръщат подножието й в най-предпочитаната част за планинско катерене и туризъм в България. Всъщност, тук се намират най-високите алпийски стени и най-трудния маршрут за катерене в цялата страна. Това вълшебно място е любимото за алпинистите. То си е създадено за тях с интересните и трудни обекти за катерене и с неповторимата красота на панорамата откриваща се за тях от Мальовица и Орловец, Злия зъб, Ловница и Камилата.
В близост е разположено Страшното езеро – едно от най-красивите планински езера на Балканския полуостров.
Мальовица е отправна точка за много туристически маршрути, които се насочват към северозападна Рила: до хижа Иван Вазов (7 часа), до хижа Рибни Езера (от 9 до 10 часа), до Рилския манастир (6 часа), до заслона на Страшното езеро (3 часа), до Седемте Рилски езера (8 часа по хребета и 5 часа под него).
Връх Мальовица може да бъде изкачен по маркираната пътека за два – три часа пеш.
Има редовен автобусен транспорт до село Говедарци, и до Самоков.